Met led downlighters valt niet te spotten

Over ons
De geschiedenis van huishoudapparaten

De meeste hebben er weinig interesse in zo lang het z'n werk maar doet. Desalniettemin zijn huishoudelijke apparaten een heel interessant thema. Mijn naam is Greet en ik ben huishoudspecialist. Omdat mijn man vaak afwezig is en ik een full-time baan heb, tracht ik mijn huishouden zo efficiënt mogelijk te regelen. Ik heb er zelfs voor gezorgd dat we een volledig geautomatiseerd was - en droog proces hebben. Met behulp van de kinderen, mijn smartphone en een hoop kennis, sparen wij dus een hoop tijd. Over dit thema zal ik het een en ander aan informatie delen. Zelfs koken is verleden tijd met mijn handige keukenhulpjes. Veel plezier met het lezen van mijn blog artikels!

Tags
Recente artikelen

Met led downlighters valt niet te spotten

29 september 2016
 Categorieën: Huishoudapparatuur, Blog


LED Downlightrs

Al jaren zijn inbouwspots een veelgebruikte manier om verlichting netjes weg te werken. Standaard zijn deze spots voorzien van halogeenlampen. Hoewel ze een prima lichtopbrengst hebben en het licht sterk bundelen, kleven er diverse nadelen aan. Zo ontwikkelen ze veel warmte, produceren ze een (felle) witte lichtkleur, zijn ze niet bijzonder energiezuinig en hebben een levensduur die te wensen overlaat. Dit maakt spots met halogeenlampen niet in alle situaties rendabel of praktisch. Het energieverbruik is voor de EU zelfs reden om de handel in halogeenlampen vanaf 2018 aan banden te leggen*. Wordt het dan donker vanaf dat moment? Zeker niet, want led downlights bieden een energiezuinige oplossing. 

Moderne led-verlichtin

Led-verlichting is krachtig genoeg om probleemloos de plaats van halogeen in te nemen bij veel toepassingen. Daarbij heeft led een aantal grote voordelen. Zo is de warmteproductie een stuk lager. Hierdoor kunnen de lampen ook op minder goed geventileerde plaatsen worden gebruikt. Voor een hogere lichtopbrengst is het bovendien mogelijk om meerdere led's in één downlighter op te nemen. De levensduur van led verlichting is aanzienlijk langer dan andere vormen van verlichting. Zeker bij toepassingen waar vervangen lastig is en er veel branduren worden gemaakt, is dit een factor die doorslaggevend kan zijn. Het al even genoemde zeer lage energieverbruik is kostentechnisch voor de thuisgebruiker mooi meegenomen, maar levert bij professioneel gebruik in grote aantallen een op de elektriciteitsrekening zichtbare besparing op. En niet onbelangrijk: omdat led zo zuinig en duurzaam is, draag het daadwerkelijk bij aan een beter milieu.

Groene verlichting dus!

Led downlighters zijn verkrijgbaar in diverse uitvoeringen voor zowel thuisgebruik als professionele toepassingen. Er is een enorme keus aan designs. Zo zijn er armaturen van ondermeer aluminium, kunststof of RVS die al dan niet waterdicht uitgevoerd kunnen zijn. Dit maakt de downlighters ook toepasbaar in vochtige ruimtes als keukens en badkamers. Afhankelijk van het gebruik kunnen de downlighters worden vastgeschroefd of middels een klemveer gemonteerd. Daardoor zijn ze eenvoudig te verwijderen bij tijdelijke toepassingen of onderhoudswerkzaamheden. Led's zijn eenvoudig dimbaar te maken en door het combineren van verschillende led's in één armatuur kan een regenboog aan kleuren worden gemaakt. Je hoeft hierdoor niet met filters of gekleurd glas aan de slag. Bij exposities of multifunctionele ruimtes kunnen de led downlighters zo een steentje bijdragen aan de sfeer en uitstraling.

Zijn er dan helemaal geen nadelen aan led downlighters? Wellicht de aanschaf prijs. Die ligt gemiddeld genomen hoger dan bij de halogeen-variant. Neem daarbij echter het lagere energieverbruik en de lange levensduur in mee en je bent onder aan de streep toch goedkoper uit.